De Lier

Nee, niet het pittoreske dorpje in het Westland maar de lier op de auto, ik heb er eerder al eens een korte beschrijving van gemaakt hier

De lier dus, die zit erop maar geprobeerd heb ik hem nog nooit. Eigenlijk wel bewust, ik weet niet goed hoe ik hem moet bedienen en ik weet ook de staat van het onderhoud niet. Stel je nou voor dat er onvoldoende olie in het hydraulisch systeem zit of dat de olie of de filters zwaar vervuild zijn of dat hij zelfs nu al stuk is ? Straks maak ik het nog erger en zit ik met de gebakken peren (of een kapotte lier in dit geval).

Ter geruststelling was ik dus op zoek naar een lierenmannetje om het ding na te kijken, maar dat was nog even zoeken. Immers waar begin je ? Mijn standaard garage zou het misschien wel kunnen maar is voor zover ik weet zijn zij geen hydrauliek specialisten. Andere bedrijven richten zich toch vaak op modernere installaties en ik heb zelfs gedacht aan een bedrijf in de agrarische sector. Uiteindelijk ben ik op aanwijzen uitgekomen bij een klein gespecialiseerd bedrijfje in Alphen aan den Rijn dat bedreven is in het onderhouden van hydraulische installaties, het wegtransport in het algemeen en veel kennis hebben van oudere voertuigen.

Met de eigenaar van het bedrijf had ik kennisgemaakt in een rokerig café (ze bestaan nog echt) en de klik was er al snel. Hij gaf aan in het verleden wel vaker aan dergelijke auto’s te hebben gewerkt en dat ik de auto met een gerust hart kon brengen voor service. Via de e-mail is wat voorinformatie uitgewisseld en sinds afgelopen maandagochtend vroeg is de auto in handen van een aantal enthousiaste vakmensen.

Dinsdag al telefoon, eigenlijk was er niet zo veel mis! Ja de olie was oud en de filters ook, maar de pomp en slangen waren allemaal nog in goed en alles werkte nog naar behoren! Dat was goed nieuws en zelfs de onderdelen (filters, pakkingen) waren nog leverbaar. Er moest wel aparte olie worden besteld omdat het een andere specificatie had dan waar ze standaard mee werken.  De onderdelen werden dinsdag of woensdag al verwacht zodat de auto voor het aankomende weekend al weer gereed is.

Dat ziet er dus prima uit en ik ben erg benieuwd. Ik zal nog wel een lierlesje moeten volgen want ik begrijp er nog niet alles van, maar wat nieuws leren is immers al een groot deel  van de hobby.

One thought on “De Lier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s