Beestjes ja, hele kleintjes weliswaar maar als het er maar genoeg zijn dan kunnen ze voor flinke overlast zorgen. Voor de goede orde, de Mercedes heeft er geen last van maar er zijn wel maatregelen getroffen om het te voorkomen.
Begin dit haar hoorde ik er voor het eerst over, bacteriegroei in diesel. In diesel komen van nature een groot aantal bacteriesoorten voor. Deze zijn al aanwezig vanaf het moment dat de brandstof de raffinaderij verlaat. De problemen beginnen echter pas bij de wettelijk verplichte toevoeging van 10% biobrandstoffen. Biodieselbrandstof heeft als eigenschap dat het van nature water opneemt.
In tanks zit altijd wel wat water, of het nu tijdens een regenbui naar binnen is gekomen, via een tankbeurt, of eenvoudigweg omdat de waterdamp aanwezig in de lucht van de tank condenseert aan de binnenkant van de stalen tank. Dit water zorgt ervoor dat de bacteriën in de biobrandstoffen gaan groeien terwijl vroeger met ‘oude’ diesel het water en de diesel elkaar niet beïnvloeden.
De bacteriën groeien, sterven af en zinken naar de bodem waar ze een slijmerige laag vormen, dit residu is salpetersuurhoudend en zwaar corrosief voor de tank, de leidingen en de brandstofpomp. Dit dan nog afgezien dat het hele brandstofsysteem verstopt raakt doordat de slijm alle filters, leidingen, brandstofpomp en injectoren vervuild en verstopt. Kortom een trammelant dat je niet mee wilt maken.
Voorbeeld van een vervuild filter van een boot:
In een ander artikel is de blauwe Mercedes LA1113 beschreven uit Groningen genaamd Pjotr. Van de week is bekend geworden dat Pjotr last heeft van algengroei in de diesel of op zijn Duits genaamd heeft hij last van de Dieselpest. De motor van Pjotr loopt niet meer en pas na het handmatig opvoeren van brandstof staat hij aan om na ongeveer een klein kwartier weer vanzelf uit te gaan. De conclusie is dat de auto niet meer zelfstandig de diesel naar de motor kan krijgen omdat het systeem vervuild is en inmiddels is dieselpest geconstateerd.
De remedie is nog best indrukwekkend, zo is het nodig om de brandstoftank los te halen en geheel te reinigen met water, borstels en zeep (voor zover je er al bij kunt komen dan). De leidingen moeten worden uitgebouwd en worden gereinigd, doorgeblazen evenals de filters, de filterhuizen en de brandstofpomp. Daarna de boel weer in elkaar en vanaf dat moment bij iedere tankbeurt toevoegingen gebruiken omdat je er eigenlijk nooit meer vanaf komt.
Voldoende aanleiding dus om op de laatste dag dat het zou kunnen (vanwege de MRB beperking mag de auto vanaf de eerste dag december de weg niet meer op) er wat aan te doen. Via via werd duidelijk dat een probaat middel ter voorkoming van algengroei Grotamar 71 was. Grotamar koop je niet bij de Albert Heijn op de hoek dus het was even zoeken. Gelukkig wordt het ook veel bij vaartuigen toegepast en bij een lokale boten speciaalwinkel is een bus gekocht.
Op zaterdagochtend de auto opgehaald en getrakteerd op een flinke slok antigif en verder afgetankt zodat de tank nu echt vol zit. Hierna een ritje van een goede 40 kilometer die prima is verlopen, de winterslaap kan beginnen met de verwachting dat de dieselpest ons nog even voorbijgaat.
Vanmorgen bij de Shell een slokje van dit de tank in.
Een linkje naar een Duitse test: http://www.mikrofiltertechnik.de/upload/4137099-76-79-Dieselmittel.pdf
Hieronder nog wat beeldmateriaal van wat hopelijk voorkomen is.
Pingback: Dieselpest | Daimler Benz LA 1113B