Banden, overwegingen

Zoals eerder geschreven is het plan bedacht om de auto te voorzien van soepelere, bredere en vooral iets hogere banden, Niet allen dragen ze bij aan een stuk comfort in het rijden en veren maar omdat ik een band op het oog heb die iets groter is, zal de auto op snelheid minder toeren hoeven maken. Voor de kenners, ik ga van 9R 22,5 naar 385/65 22,5

De auto heeft vrij korte versnellingen en zoekt al snel de toeren op bij hogere snelheden. Op zich is dat geen probleem, de motor is er op gebouwd en het verbruikt niet eens zo heel veel meer maar met name het lawaai van de motor is nogal aanwezig.

Door een grotere band te kiezen die dus een langere afrollengte heeft  (+/- 15 %) zal op snelheid het aantal toeren dalen. Op snelheid draait de auto toch wel snel 2.500 toeren en die probeer ik zo terug te krijgen naar rond de 2.200.

Met de lokale bandenleverancier is een afspraak gemaakt om eerst even te passen. Ik weet niet helemaal zeker of de grotere achterband ook daadwerkelijk gaat passen tussen de spatborden, dat is vrij nauw.

Daarbij is het van belang om vooral ook bij montage van de achterwielen stil te staan. Achter zitten nu namelijk 2 wielen bij elkaar, het zogenaamde ‘dubbellucht’. Als je daar 1 velg vanaf laat dan hou je automatisch een langer stuk bout over, Laat het nu zo zijn dat deze bouten niet geheel voorzien zijn van schroefdraad zodat je de moeren niet kunt monteren. Dat werkt dus niet.

Een oplossing daarvoor kan zijn om kortere wielbouten te gebruiken, dan lost het probleem zich vanzelf op maar dan moeten wel aan beide kanten achter de remtrommels eraf én moeten er nieuwe bouten worden gekocht. Bovendien is terug naar dubbellucht niet echt snel gedaan. Een alternatief is om een ‘spacer’ te gebruiken. Dit is een stalen plaat die tussen de remtrommel en de nieuwe velg inkomt om zo de plaats van de ontbrekende velg op te vullen.

Spacers worden vaak gemaakt van oude velgen waar dan het hart uitgeslepen / gesneden wordt. Dat vond ik zonde van mijn velgen, immers ik kan ze nu nog verkopen als set of bewaren voor als ik een keer nostalgisch wordt. Ik ben dus op zoek gegaan naar een set spacers en die werden wel te koop aangeboden.

In Duitsland heb ik 2 spacers gekocht bij Bat-Trade http://bat-trade.de/ Ze waren er snel met de post en ik heb ze van een laagje Hammerite voorzien zodat ze niet al te snel gaan roesten.De spacers zijn 10mm dik en passen precies op de velgen die ik nog in de schuur heb liggen.

DSC_6907

DSC_6910

DSC_6909

Verder liep ik bij toeval nog tegen een set velgringen aan. Dit zijn sierringen die op het voorwiel worden gemonteerd en waarbij de wielbouten aan het oog ontrokken zijn. Ik liep al een tijdje te dubben of dat ik 2 nieuwe zou bestellen omdat de huidige niet meer zo netjes zijn en om dan de nieuwe wielen te voorzien van die oude ringen vind ik ook zonde. Echter wat mij tegenhield waren de kosten en dan ook nog eens het spuitwerk omdat ik ze dan graag in het wit wilde hebben.

Via Marktplaats trof ik echter splinternieuwe ringen aan (6 zelfs, ik heb er 2 gekocht) die keurig wit waren gespoten. De ringen had de vorige eigenaar bedacht om op een trailer te monteren maar dat paste helaas niet. Ik was ermee in mijn nopjes, precies wat ik zocht voor een prima prijs.

IMG_2644

Even op de velg passen, dat gaat prima !

IMG_2642

De afspraak is volgende week vrijdag, ik zal een fotoverslag maken van dat bezoek

2 thoughts on “Banden, overwegingen

 1. Mooi project en fijn dat je het met ons deelt.

  Ben benieuwd of de ET waarde op de vooras is veranderd met de montage van de nieuwe velgen.

  En zo ja, wat de verandering is en welke invloed dit heeft op het rijgedrag?

  Alvast bedankt voor je antwoord

  Groet
  Roger

  • Beste Roger,

   Of er een verandering is geweest van de ET waarde weet ik niet precies.

   Wel weet ik dat de wagen met de bredere banden veel beter stuurde en spoorde. Het reed een stuk prettiger in ieder geval en je had vooral meer snelheid bij minder toeren.

   vr. groet
   Michael

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s