Veren

Veren, een onderwerp waar je normaal niet zoveel over nadenkt maar na al dat gehobbel van afgelopen weekend kijk ik daar wat anders tegenaan.

De huidige veren onder de auto zijn de zware bladveer pakketten, ooit door de ingenieurs van Daimler Benz bedacht. Aangezien de auto’s ongeveer 40 jaar ongewijzigd in productie zijn geweest stammen zelfs  de veren onder mijn auto dus uit de tijd vlak na WOII.

Het aanpassen van de veren is een optie om door te voeren want er bestaan tegenwoordig andersoortige veren voor deze auto’s genaamd paraboolveren. Paraboolveren zijn gemaakt van een ander soort staal en op een andere manier gevormd. Ook veren ze eenvoudiger in de lengte door waardoor ze  een nagenoeg lineaire veer karakteristiek bezitten, terwijl de normale bladveren juist een degressieve karakteristiek bezitten. Het komt er dus in het kort op neer dat normale bladveren bij lichte belasting nauwelijks inveren, terwijl paraboolveren met gelijk draagvermogen al wat verder ingeveerd zullen zijn en daardoor veel soepeler kunnen zijn.

De paraboolveren zijn bedoeld om het comfort te verhogen met als bonus dat ze de contouren van de weg beter volgen. De veerweg wordt met paraboolveren dus niet langer, maar wel lineair waardoor het op de weg prettiger aanvoelt en in het terrein de wielen beter aan de grond houdt. Wel is het zaak dat verstevigde dempers moeten worden gemonteerd om de flexibiliteit in de toom te houden.

Hier een vergelijking tussen een oud bladverenpakket dat vervangen wordt door de paraboolveren die eronder liggen

Dit plaatje is de huidige voorvering van de auto

IMG_2282

Bij deze Kurzhauber is het verenpakket vervangen door paraboolvering, dit is de vooras en dezelfde veer als bovenstaande foto alleen van onder af gefotografeerd. Volgens de eigenaar een wereld van verschil.

Ook dit verenpakket dat op de achteras van de auto zit kan dan worden vervangen voor wat verse paraboolveren.

IMG_2284

2 thoughts on “Veren

  1. Hallo
    Ik heb je artikel gelezen en heb ook een 1113 fae en ben op zoek naar parabool veren.
    Zou u mij aan info kunnen helpen betreffende de veren.
    Met vr gr Jan van haandel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s