De witte Mercedes 1113 behoort tot de generatie middelzware vrachtauto’s. Eronder zitten de (grote) bussen en daarboven zat nog een zwaardere lijn, de grote Haubers. Vaak ook aangeduid als Rundhauber maar dan een flinke maat groter. Deze foto is niet best maar het onderscheid is hier aardig te zien. Links de grote en rechts de kleine rundhabuer.Hoewel de auto’s misschien wel iets van elkaar weghebben, zijn het in de basis heel andere voertuigen voor een andere toepassing. Zo is de motorisering gebaseerd op een (bijna) 12 liter grote motor ipv. een 6 liter en zijn de gewichtsklasses zwaarder. Deze auto’s werden veel gebruikt in de zand en wegenbouw maar ook in de bulk en tanktransporten. Hieronder een 3 assige 2624 in 6 x 4 opstelling (4 aangedreven wielen, de vooras niet)
Er zijn door de loop van de jaren heen veel verschillende uitvoeringen gemaakt waarvan de eerste serie ongeveer eind jaren 50 zijn intrede deed. De Mercedes LAK 329 is de eerste van de nieuwe lichting die nog de oude naam draagt, maar wel al het nieuwe uiterlijk heeft. Al snel daarna werden de inmiddels bekende cijfercombinaties ingevoerd zoals de 1518, 1924, 2624 etc.
Doordat de auto’s de motor in de neus hebben zijn ze minder goed inzetbaar om lange of internationale vrachten te rijden. Niet dat de auto’s het niet zouden kunnen (dat gaat prima) maar de effectieve wagenlengte is aanzienlijk korter dan bij een vrachtauto waarbij de motor onder de cabine is geplaatst. Immers er is een wettelijk vastgestelde lengte aan vrachtwagencombinaties waarbij een zogenaamde torpedoneus zomaar een ruime meter of anderhalf in het nadeel is.
De grote haubers zijn momenteel vrijwel allemaal aan het einde van hun levenscyclus gekomen en werden in de jaren 90 bij bosjes geëxporteerd naar landen in Afrika, Zuid Amerika of het midden Oosten. Het zijn namelijk robuuste werkpaarden met een eenvoudige techniek die zelfs tot op een jaar of 10 geleden nog werden geproduceerd voor de export.
In het hedendaagse verkeer kom je ze nauwelijks meer tegen, behalve bij oldtimertreffens of georganiseerde dagen. Een paar keer per jaar komen van heinde en verre oude vrachtauto’s bij elkaar om ‘net zoals vroeger’ zand te verplaatsen of in het rondte te rijden. Een aardig filmpje hierover is deze van het jaarlijkse ‘kippertreffen’ in het Duitse Geilenkirschen.
Nu de grote haubers steeds zeldzamer worden is het de aardigheid om de markt eens in de gaten te houden. Hoewel het vreemd klinkt zijn de prijzen voor deze auto’s stijgende en fraaie exemplaren gaan voor meer van de hand dan moderne vrachtauto’s van slechts een paar jaar oud. Kennelijk bereiken dit soort auto’s een oldtimerstatus die je normaal bij personenauto’s zou verwachten.
Hier een drietal voorbeelden van auto’s die momenteel te koop staan met bijzondere prijzen.
Nu zijn er ook grote haubers gemaakt met dubbele cabines, immers met zijn allen op pad is wel zo gezellig. Ze komen maar zelden voor maar zijn wel geleverd door oa. de firma Metz die ze heeft uitgebracht als brandweer voertuig. Momenteel ken ik er 4 waarvan sommige in erbarmelijke staat.
Dit is bijvoorbeeld Frorentine, een LAF 1920 ex-brandweer en ze heeft half Afrika gezien. Door en door verroest maar de eigenaar doet nog een poging er wat van te maken.
Dit is een LAF 1623 die in 2003 op het vliegveld van Kopenhagen dienst heeft gedaan.
Foto door  S. Rasch
Onderstaande is een 1924 LAF die een test ondergaat om te kijken of het flexibel genoeg is voor off road, daarna is het opgebouwd als camper. Deze auto en die eronder zijn ‘modernere’ haubers wat te zien is aan de ruitenwissers (2 vanuit het midden voor de oude versus 3 parallel voor de nieuwere)
Foto’s: Uwe
En deze is nog compleet in brandweer stijl. Dit is een 1924, een prachtige auto die helemaal origineel is.
Als laatste nog een filmpje van een verzamelaar / handelaar.