Vaak wordt gevraagd wat nou de plannen met de auto zijn, het is immers momenteel vlees noch vis, een vrachtauto met een verhoogd dak zodat je erin kunt staan maar die nog niet af is.
De keuzes die gemaakt kunnen worden zijn legio maar realistisch gezien komen er 4 uitgangspunten in aanmerking.
- De auto laten zoals het is, beschouwen als een oldtimer vrachtwagen en er mooie ritten mee gaan rijden.
- De auto aanpassen zodat de opbouw in zijn huidige staat gebruikt kan worden als camper.
- De huidige opbouw verwijderen en een opbouw op maat laten maken om te gebruiken als camper
- De huidige opbouw verwijderen en de auto laten omkeuren van vrachtauto met carosseriecode ‘gesloten opbouw’ naar ‘afneembare bovenbouw’ en daar een afneembare camper opbouw op plaatsen.
Daarnaast is nog gedacht aan een autotransporter, een open bak of een gesloten huif.
Een camper kan verschillende doelen dienen. Sommigen zien een camper bij uitstek als een enorme personenauto waarmee naar een vakantie oord gereden kan worden om daar vervolgens ettelijke weken te blijven staan waarna de lange tocht huiswaarts wordt ingezet. Een soort auto vakantie waarbij je geen huisje huurt op de plaats van bestemming, maar die meezeult.
Anderen zien de camper meer als een auto met slaapmogelijkheid waarmee op expeditie gegaan kan worden. Op weg naar verre oorden de uithoeken opzoeken van de landen om ons heen en verder. De reis is de vakantie en de bestemming is de rit zelf, een aantrekkelijke gedachte wel.
Dan slaat de twijfel toe want wat zit er toch een verschil in die 2 verschillende soorten van recreatie. Ze zijn wellicht ook niet zo eenvoudig te vereenzelvigen in een voertuig en misschien wel helemaal niet in de Mercedes.
De auto is in zijn huidige vorm eigenlijk te klein om 5 volwaardige slaapplekken te huisvesten en tegelijkertijd ruimte te bieden aan een toilet/doucheruimte een kookplaats en een zitgelegenheid.
Dan de keuze wat te doen met de witte schicht. Laten we hem zoals hij nu is of maken we er iets van waarin wij op zijn minst kunnen slapen en hoe houden we er rekening mee dat de houdbaarheid van het rijdende gedeelte.
Een mogelijke oplossing hiervoor is om 2 zaken vast te stellen namelijk dat de auto te klein is om als volwaardige camper te kunnen dienen en dat een eventuele verbouwing naar camper bij voorkeur los moet zijn van de auto zelf zodat een eventuele ‘upgrade’ van de auto kan plaatsvinden zonder de hele camper te desinvesteren.
De eerste conclusie is op te lossen door bv. met een tent te gaan werken waarin de kinderen zouden kunnen overnachten, maar ook aan een aanhanger met camperopbouw is gedacht. De tweede conclusie impliceert een bouwwijze die voorziet in het afzetbaar maken van het camper gedeelte zodat later een eventueel moderner voertuig kan worden ingezet. Dit sluit tegelijkertijd de verbouwing van de auto in zijn huidige staat en naar vaste camper uit.
Een leverancier van zogenaamde ‘afzetunits’ is Bliss Mobil uit Breda. Bliss Mobil maakt prachtige units die volledig zelfstandig zijn en helemaal los kunnen staan van het voertuig.
Deze pagina geeft een voorbeeld zoals op de Mercedes zou kunnen worden geplaatst. http://www.blissmobil.com/en/products-en/13-foot-body/gallery-13-ft.html
Hier een Unimog met een 13 foot afzetunit
Hoi, ik wil het wiel niet opnieuw uitvinden en jij hebt dus al wat ervaring. Even wat vraagjes: 1. Is een vrachtwagen-camper na 40 jaar wegenbelasting vrij (diesel of benzine)? 2. Zit een vrachtwagen-camper oud tussen de 25 en 40 jaar in de overgangsregeling (1/4 tarief niet rijden in dec, jan, feb)? Alleen dan dus voor benzine? 3. Wordt die vrachtwagen-camper dan als een (zware) personenwagen gezien, m.a.w. is er het kwarttarief dan als camper beschuldigd, ZELFS op diesel?
Bij voorbaat hartelijk dank, groetjes, Alfred Steenwinkel
P.S. Ben in het verleden met een zelfgebouwde Landrover-camper van hier naar Z-Afrika gereden, deed er 4,5 jaar over (de tocht dus). En zit al jaren te denken aan een Unimog of 4×4 MB vrachtwagen.
Beste Alfred,
Dank voor je e-mail. ik kan je van wat korte antwoorden voorzien maar ben ook geen superexpert op dit gebied.
1. Volgens mij is dat inderdaad het geval ja
2. Een diesel camper kan niet in de overgangsregeling. Alleen vrachtwagens en bussen kunnen dat.
3. Ja en daar zijn wel wat kosten te verwachten, aan de andere kant geldt dat voor iedere zwaardere camper
Z-Afrika lijkt mij een heel mooie rit, je zou eens op de website van Kees kunnen kijken, die heeft het met een Mercedes 911 ook gedaan. http://www.afri-kasa-fari.nl/content11/p200/index.html
Vr. groet,
Michael
Pingback: Concurrentie | Daimler Benz LA 1113B