De onderkant

In de tweede week van augustus ben ik letterlijk onder de auto gaan liggen om foto’s te maken want ik was wel benieuwd hoe eea nu in elkaar zat. Overigens is daar ruimte zat voor, hij ligt best hoog.

Allereerst viel mij op dat de auto nog best complex in elkaar zit en dan met name het gedeelte van de lier. De lier is een groot onderdeel van de auto die zowel aan de voorkant als aan de achterkant is te gebruiken. In het midden van de auto zit de hele installatie gebouwd.

De aandrijving van de lier komt rechtstreeks uit de versnellingsbak die een oliepomp aandrijft. Deze oliepomp werkt samen met een reservoir van 80 liter (!) hydraulische vloeistof die de katrol aandrijft. De katrol zit midden onder de auto gebouwd ongeveer ter hoogte van de scheiding tussen de cabine en de opbouw. Het zit erg vernuftig in elkaar en hoewel ik het niet heb zien werken (want geen lopende motor) werkt het waarschijnlijk nog prima, het ziet er in ieder geval nog goed uit.

Bijgaande foto’s zijn uit de losse hand onder de auto geschoten, ik zal met commentaar aangeven wat er zichtbaar is.

Hier is aan de rechterkant de versnellingsbak zichtbaar waaruit 2 assen komen. 1 grote voor de aandrijving van de wielen en een kleine voor de oliepomp van de katrol.

Een foto meer van achteren, duidelijk is de kleine aftakking te zien.

En eentje plat van onderen. De versnellingsbak zit hier links

Verder naar achteren zit de tussenbak. Deze regelt de verdeling tussen de voor en de achteras. De aandrijfas uit de versnellingsbak zit hier rechts en de aandrijfas naar voren zit links. In het verlengde loopt de aandrijfas naar de achteras.

Hier is de aandrijfas van de achteras beter te zien en delen van de reminstallatie. De katrol van de lier zit vlak achter de tussenbak

De katrol is hier duidelijk te zien.

Er zit nog best wat kabel op en het is een flinke katrol. In beeld ook eigenlijk het echt roestige onderdeel aan de auto namelijk de uitlaat.

Katrol achter de tussenbak

Hier is goed te zien dat de katrol hydraulisch wordt aangedreven.

Hier de pookjes naast de bestuurder, de versnellingspook, de inschakeling van de 4×4 ? de bediening van de lier ? De tijd zal het leren.

Wat me verder nog is opgevallen is de standkachel die op de koelvloeistofleidingen is aangesloten en op die manier de auto voorverwarmd. Dus niet de cabine rechtstreeks met warme lucht zoals ik dacht.

Een nadere bestudering van dit potje leerde dat het inderdaad is voor de hydraulische olie voor de besturing. Het dopje wat je ziet is omhoog te bewegen en dan is het peil prima af te lezen. Zat overigens voldoende in dus dat zit wel snor.

Maar ik heb wel weer gelijk een nieuw raadsel, wat zou dit nu toch zijn ? is het een onderdeel van de reminstallatie ? een remkring ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s