De radio

Een radio stond al even op de verlanglijst en na een paar maanden zoeken en bedenken wat voor model dat moest zijn kwam een Blaupunkt Koblenz CB-12 in beeld.

DSC_9803

De Koblenz is een klassiek model ontworpen rond eind 70 en is een handige samenvoeging van een AM-FM radio en een CB radio (27mc). Een zoektocht naar een fraai exemplaar werd ingezet en na een paar maanden kwam er eentje naar voren. Een ongebruikt exemplaar die de afgelopen 40 jaar in de doos heeft gewacht op een liefhebber die er wat in zag. Nou, dat was snel voor elkaar want zoiets komt natuurlijk niet veel voor.

DSC_9777

Nieuw in de doos ! Met boekjes en al

DSC_9785

DSC_9787DSC_9788Voor wie ze nog kent, de ‘tokkelkaartjes’
DSC_9782

Betriebsanleitung !

DSC_9784

Wanneer zegt U ?

DSC_9783

Achterop de aansluitingen vlnr de AM-FM antenne, de CB antenne koppeling met vlak daarnaast de massa aansluiting, de zwarte ingang is voor de microfoon en achter de witte dop een aansluiting voor een externe bron zoals een casettedeck (hier ga ik een MP3 koppeling op aansluiten) dan de beide speakeruitgangen boven en daaronder de elektrische  antenne uitgang en de 12v aansluiting.

DSC_9789 DSC_9791

Dan was er nog de kwestie hoe een dergelijke oude radio gemonteerd moest worden aan de plank. Hiervoor zijn wel wat oplossingen voor handen en een universeel plastic bakje is besteld om mee te beginnen.

Dit bleek echter niet echt een succes, het paste niet goed en alsnog was er behoorlijk wat materiaal nodig om het netjes te krijgen. Niet geheel bij toeval viel het oog daarna op een nog nieuw in de verpakking zittende, standaard set van Blaupunkt om juist een dergelijke oude radio te bevestigen met alle toebehoren. Het was alsof er een schat was gevonden want deze zijn misschien nog wel zeldzamer dan de radio’s.

DSC_9776

Oud maar nieuw !

DSC_9780

Alles in de verpakking.

DSC_9781 DSC_9793

Good old “Made in W. Germany”

DSC_9794

Spulletjes

DSC_9796 DSC_9799 DSC_9797

Toen kwam de dag waarop het geheel samengebouwd moest gaan worden. Eigenlijk wel zonde, er moest worden geschroefd in een vers gelakte plank, verpakkingen die 40 jaar gesloten waren gehouden moesten worden opengemaakt, maar goed er werd niet al te lang bij stilgestaan en al snel vorderde het werk.

DSC_9804

De radio in de originele houder, dat past als een handschoen

DSC_9802 DSC_9803

En vast op de plank

DSC_9807

Op zijn kop.

DSC_9808

Onderstaand stukje is eerder geplaatst maar het is nu even samengevoegd: Vorige maand was al nagedacht over een goede plek voor de radio. Links onder het dashboard leek wel een goede plek maar is misschien toch niet optimaal. Samen met mijn schoonvader zijn we een dag ijverig bezig geweest om iets van een plank / tafeltje te maken waar een radio aan gemaakt zou kunnen worden. Hieronder een verslagje van onze huisvlijt.

Hier wilde ik dus wat mee.

DSC_9608

Door de asbakjes eruit te halen krijg je 2 grote gaten waarin een stuk hout geklemd kan worden. Het heeft de voorkeur om geen extra gaten in het dashboard te maken en op deze manier kan een tafel eenvoudigweg geklemd worden.

DSC_9618

Gelijk afzagen

DSC_9619

Zagen en freesen.

DSC_9631

Een malletje van karton voor de maat

DSC_9621

En voor je het weet ligt er al een plankje op

DSC_9624

Onder het plankje kan een radio komen en daar bovenop de monitor en kunnen er spullen op gelegd worden.

DSC_9625

Misschien nog iets minder hoog maar dat is eenvoudig te doen

DSC_9626

Het idee van een plankje geboren en na flink wat schuur- en lakwerk was dat een keurig tafeltje geworden.

DSC_9774

2 keer beide kanten gronden en 2 keer de beide kanten lakken, kost nog best wat tijd maar het resultaat mag er zijn

IMG_3523

De radio zat al snel aan de plank gemonteerd en vooral de standaard montage set was een schot in de roos, alles wat nodig was zat erbij. Bij het plaatsen van de plank bleek wel dat hij door het gewicht van de radio wat overhelde naar voren, dit wordt gecompenseerd door een stukje verende zwarte buis wat precies paste en waardoor de speakerdraad is geleid.

Momenteel speelt de radio mono uit de enkele geplaatste speaker. Deze is gemonteerd op de reeds aanwezige gaten die daar zaten, er zijn dan ook voor de hele montage geen gaten geboord in het dashboard. Het aansluiten van de antenne is gedaan met behulp van een CB-radio splitter. Deze splitter is handig omdat de CB antenne best fors is en ook een prima FM-AM signaal opvangt. Door de splitter te plaatsen kan gebruik gemaakt worden van de antenne voor zowel het radio als het CB gedeelte van de Koblenz.

Hier wat plaatjes van de montage in de auto, op de plank is de achteruit rij camera monitor geplaatst en de Tom Tom staat er links naast. De enkele speaker is vlak onder de radio geplaatst. De constructie is zodanig gemaakt dat het geheel snel te demonteren is. Onder de radio zit namelijk de zekeringkast.

_DSC0656 _DSC0657 _DSC0658

Het past netjes zo en de witte lak heeft de goede kleur. Een rubber matje erop om spulletjes neer te kunnen leggen.

_DSC0661

De ‘mike’ op zijn plek.

_DSC0662 _DSC0663

Geen extra gaten hoeven maken in het dashboard.

_DSC0665

De monitor staat nu wel iets in de weg maar het is nauwelijks meer dan dat het al was.

_DSC0667

Dat is best een fijn ding.

_DSC0670 _DSC0686

Uiteindelijk is de montage redelijk goed geslaagd en is een rit van een kleine 400 kilometer gemaakt waarbij de radio is gebruikt. Het resultaat is eigenlijk uit de kunst, de radio doet het uitstekend en de ontvangst is prima te noemen. Hoewel het CB gedeelte nog niet echt is gebruikt is een radio al een grote vooruitgang en hoewel de radio ‘slechts’ 2 x 5watt is, is dat meer dan voldoende gebleken om boven de motor uit te komen.

Kortom een geslaagde inbouw en een tevreden bestuurder !

One thought on “De radio

  1. Pingback: Blaupunkt Koblenz CB-12 | Daimler Benz LA 1113B

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s