Lyrisch over de lier

Afgelopen vrijdag, de dag voor het 4×4 strandevenement, had ik de auto opgehaald in Alphen ad. Rijn. De lier was nagekeken en alles was gereed. Enthousiast vertelde de monteur (laten we hem Dirk noemen) mij honderduit over de auto en de lier. Het was allemaal nog prima in orde begreep ik van hem en hij liet zien hoe vies de olie wel niet was die uit het reservoir kwam.

Dat was inderdaad vies, een beetje bruinige olie had hij bewaard en liet gelijk ook zien hoe verse hydraulische olie eruit moest zien. Dat zag er veel beter uit en tevens had hij stalen filters toegepast die beter zouden functioneren. Dat was alvast goed gelukt. Daarnaast had Dirk er rekening mee gehouden dat ik misschien nog wel eens van de gebaande paden af zou gaan en had hij milieuvriendelijke olie besteld. Eerst begreep ik niet zo goed waarom maar Dirk vertelde dat deze olie speciaal met een certificaat werd geleverd. Dit certificaat toonde aan dat, mocht er onverhoopts iets gemorst worden of een leiding het zou begeven, ik niet alles zou hoeven afgraven en de eventueel gemorste olie geen gevaar opleverde voor de omgeving. Kijk, dat noem ik nou eens meedenken.

Dan de werking, ik had aangegeven niet zeker te weten of het ding zou werken. Immers ik wilde hem niet bedienen voordat hij was nagezien maar onbevreesd als Dirk is, had hij alles uitgeplozen en keurig voor mij opgeschreven. Ik herhaal even de stappen zodat ik in ieder geval op het blog terug kan lezen hoe het ook al weer zit mocht ik het zijn vergeten.

Eerst een plaatje:

DSC_6649

1. Zet de motor in de vrijloop met de handrem erop.
2. De kleine ronde rode knop met de pijl verdraaien, er gaat een lampje op het dashboard branden. Dit is om de vergrendeling van de kabeltrommel op te heffen.
3. De staalkabel kan nu handmatig worden uitgetrokken en worden vastgemaakt aan de last.
4. Zet de kleine ronde rode knop weer terug zodat de trommel weer is vergrendeld.
5. Nu kan de PTO (Power Take Of) worden ingeschakeld met de rode handle (naar achteren bewegen met de koppeling in) . Hiermee is de motor verbonden aan de oliepomp.
6. De lier kan nu worden bediend met de zwarte handle links achter. De handle naar achteren bewegen is lieren. In het midden is het vergrendeld en de handle naar voren is ontlasten. Dit ontlasten werkt alleen als er spanning op de kabel staat.
7. Na het werk de kabel oplieren tot deze vaststaat en dan de PTO uitschakelen.

Na deze uitleg te hebben gekregen ben ik er vandoor gereden met de belofte om iedereen van het strand af te slepen, mocht zich die gelegenheid voordoen. Helaas bleek dat niet nodig al scheelde het niet veel.

Nog bedankt voor de goede zorgen Dirk, de auto is wederom een stukje beter geworden !

One thought on “Lyrisch over de lier

  1. Pingback: Lyrisch over de lier | Daimler Benz LA 1113B

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s