Kleine klusjes augustus 2014

16-8-2014

Augustus begon met het wachten op de treeplanken, een andere aanbieder voor het poedercoaten was dan wel gevonden maar ook daar duurt het even. Een goede les dus voor de volgende keer om eerst naar de levertijd / wachttijd te informeren, zeker als het rond de vakantie (bouwvak) is.

Het resultaat was het wachten echter meer dan waard, de delen waren keurig opgeknapt en als nieuw. Vandaag was het voornemen ze te gaan monteren te beginnen met de voorste. De achterste kon nog niet gemonteerd worden omdat daar nog wat roest weggenomen moest worden en moest worden geschilderd.

DSC_9374

Dat ziet er wel even beter uit zo.

DSC_9375

De achterste treeplanksteunen waren wat geroest en op sommige plekken was de verf losgekomen bij het demonteren.

Om dat op te lossen is gebruik gemaakt van een Dremel voor de losse troep en een middel dat roest fixeert en een stabiele laag biedt voor spuit of schilderwerk. Het werkt wel goed en het metaal slaat helemaal zwart uit na behandeling. Het duurde wel vrij lang voordat het was gedroogd dus het was maar goed dat hiermee als eerste was begonnen.

Ziet er wat vreemd uit zo maar het komt goed !

DSC_9376

De treeplankdragers zijn schoongemaakt en voorzien van een laag amberkleurige tectyl om roest tegen te gaan. Ook is zwart ducttape gebruikt om het blauw af te plakken en ter bescherming.

DSC_9377

Daarna begonnen met het monteren, eerst de passagierszijde

DSC_9378

Voor de montage zijn RVS bouten en moeren gebruikt. Om deze treeplank vast te maken is gebruik gemaakt van torx plaatschroeven in dezelfde maat als de kruiskopschroeven die er vanaf kwamen.

DSC_9379

 

Bestuurderszijde

DSC_9380

Zit prima zo.

DSC_9381Aangezien de epoxy nog niet droog was en er nog niet geschilderd kon worden, is aangevangen met de installatie van de achteruitrijcamera. Dat bleek nog een beste klus..

Eerst maar eens bekeken waar de kabel het beste doorgeleid kon worden de cabine in. Een kleine stroomdraad is in de regel geen probleem maar deze kabel heeft een plug van 15mm aan weerszijden van de kabel en die krijg je zelfs in deze auto nog niet overal naar binnen.  Uiteindelijk bedacht om via de toegang bij de kilometertellerkabel naar binnen te komen. Daar liepen ooit de slangetjes van de voetpompbediende ruitensproeier. Die is al eerder vervangen voor een elektrische en zo is er ruimte vrij. Uiteraard is eea inmiddels met tierips vastgemaakt.

DSC_9386

Het idee is om de monitor te plaatsen tussen het asbakje en het raam (op deze foto links naast de zwarte blaasopening in het midden.) Op die manier is er altijd vrij zicht op vanaf de bestuurdersstoel en zit hij niet op de middenklep van het dashboard die op en moet kunnen. De draden kunnen daar prima onder en er is vanaf het kastje bij te komen.

DSC_9385

De kabel onder de auto door leiden bleek een intensieve klus, niet in de laatste plaats door de lengte (20 meter). Met tie rips is de kabel langs de andere kabels vastgemaakt en is uiteindelijk in de bak bovengekomen ter hoogte van de andere, op dit moment, loze bedieningskabel. Op de foto hieronder is dat de grijze kabel links. De kabel is verder omhoog geleid en gaat via de spanten naar achteren.

DSC_9387

Ik zag wat op tegen het plaatsen van de camera. Er moest een gat komen van 16mm door het plaatstaal heen. Daarvoor was een speciale trapenboor gekocht waarmee het prima zou gaan. Zo gezegd zo gedaan en natuurlijk eerst goed uitmeten.

DSC_9390

De camera kan niet in het midden van de bak, aan de binnenkant loopt daar precies een dikke stalen spant en besloten is de camera er rechts van te houden. Uiteindelijk viel het maken van het gat reuze mee en was de klus zo gepiept. Alles netjes vastgemaakt en weggewerkt

DSC_9394

En eenoog zag dat het goed was !

DSC_9395

Omdat het al richting einde dag liep heb ik besloten om als laatste de treeplank steunen nog te schilderen zodat morgen gemonteerd kan worden. De epoxy was goed droog en nadat alles was afgenomen zijn de steunen voorzien van een verse laag witte Hammerite.

DSC_9399 DSC_9403

Ik ben benieuwd hoe het morgen allemaal uitpakt. De treeplanken zullen er snel opzitten en het plaatsen van de monitor moet wel eenvoudig te doen zijn. Misschien kunnen we weer eens een stukje rijden in plaats van sleutelen !

17-8-2014

In de ochtend al vroeg begonnen met het monteren van de treeplanken, het weerbericht was slecht dus hoe eerder het buitenwerk klaar was hoe beter. Het werk verliep voorspoedig en al snel zat alles weer op zijn plek. Al met al is het best netjes geworden en zijn we gelijk weer een tijdje verlost van het roestspook.

DSC_9405

DSC_9406

Voor diegenen met een scherp oog, er mist nog een beugeltje aan de voorste treeplanken met een reflector. Deze zijn bij het poedercoaten verloren gegaan en ik moet nog 2 nieuwe bestellen.

Vlak nadat het werk erop zat begon het al te regenen. snel de cabine in om de plaatsing en het aansluiten van de monitor te verzorgen. Dat viel op zich nog best mee, in de zekeringkast was namelijk een volledig vrije 24v plaats beschikbaar die via het contact liep. Die kon dus mooi gebruikt worden om de boel aan te sluiten.

Het uitzoeken van de juiste plek voor de monitor hadden we gedaan en al snel zat de monitor op zijn plek, het snoer kon mooi via een gat voor de asbak naar binnen het dashboard in. Het was even spannend of alles wel zou werken maar wonderwel ging alles in een keer goed ! De camera moest nog ietsje worden afgesteld maar dat was het dan wel weer.

DSC_9408

Dit is het beeld achter de auto met links de trap, de camera kijkt ongeveer een meter of 3 naar achteren.

DSC_9410

In de middag zijn we nog een rondje op pad geweest richting Amsterdam en IJmuiden en de auto voelt steeds vertrouwder aan. De camera staat continue aan waarmee ik als het ware een extra spiegel heb gekregen. Dit is handig omdat hij ook deels de dode hoek inkijkt.

23-8-2014

Het weekend stond weer in het kader van werken aan de auto. Het voornemen was om de roestplekjes op de cabine aan te pakken en de roestige deurranden te behandelen. Dit was wel een dilemma want immers zou de strakke lak er niet mooier op worden maar het idee dat de roest voortwoekerde onder de lak is ook geen prettige.

Wat moest gebeuren moest gebeuren en als snel verdwenen de plekken als sneeuw voor de zon. Een Dremel met een schuurkop en een klein uitgevoerd staalborsteltje stelt je in staat om heel plaatselijk en precies de roest te verwijderen. Op die manier worden de plekken ook niet groter dan noodzakelijk maar gezegd moet worden, een rimpel in de lak van een paar millimeter geeft toch al snel een roestplek van een centimeter.

De plekken zijn weer behandeld met epoxy om eventueel achtergebleven roest te fixeren en later nog 2 laagjes Hammerite ter bescherming.  Het geheel is uiteraard lang niet fraai, maar zoals gezegd liever dit dan roest die doorwerkt. Bij een toekomstige spuitbeurt kan dit allemaal weer netjes worden meegenomen en misschien doe ik dat zelf nog wel.

De roestschade viel eigenlijk nog wel mee, de randen onder aan de deuren waren weliswaar geroest maar het is alleen oppervlakkig en liet zich snel behandelen. Ook de plekken op de deur waren goed te doen. Uiteindelijk is er één lelijke plek waarbij de roest verder is doorgedrongen dan gewenst. Dit is op het portier achter de bestuurder en het betreft een oude schade die ooit met veel plamuur lijkt te zijn opgelapt. De roest heeft daar een klein gaatje gemaakt in de buitenste staalplaat maar het lijkt erop of daarachter er nog een zit.

Roest onderaan de deur randen. Het lijkt erg maar even er langs met de Dremel en weg is de roest. Tussen de omgevouwen delen kun je natuurlijk niet komen, vandaar dat overal de epoxy wordt aangebracht zodat dit ook wordt gestopt.


DSC_9419 DSC_9421

Het hoekje had ook wat aandacht nodig. De bobbels op de rand ervoor is geen roest maar gewoon slecht schoongemaakt bij het spuiten.

DSC_9424

Dit is het portier aan de bestuurderszijde.

DSC_9430

En hier is de roest weg en zijn de plekken met de epoxy bewerkt.

 

DSC_9434

Deze plek was er het slechtste aan toe. Zowel aan de buitenkant als ook aan de onderkant is dit een slecht stuk wat in de toekomst nog aandacht behoeft.

DSC_9431

Hier is een centimeter of 15 aan roestplekken weggehaald en is het slechtste stukje vanwege een oude schade.

DSC_9435

Kleine bultjes waaronder best grote plekken zaten

DSC_9425

De Hammerite (niet mooi, wel goed)

DSC_9504

DSC_9508

De behandelde deur van hierboven

DSC_9510

Mijn gekrenkte (of geknakte)  trots 😉

DSC_9513

 

24-8-2014

Zondag is nog een tweede laag Hammerite aangebracht zodat het goed dekt en gelijk wat vult. De witte lak is best dik op de auto gespoten dus er is flink niveauverschil. Daarnaast was het oog gevallen op de dynamo. De dynamo is interessant omdat er nog steeds een vrijwel nieuwe toerenteller geduldig ligt te wachten. Deze toerenteller moet echter worden aangesloten op een zogenaamde W aansluiting op de dynamo maar het was onzeker of die wel op de auto zat.

Na vele foto’s gemaakt te hebben en aan de hand van het typenummer van de dynamo is achterhaald hoe de vork in de steel zit.

Dit is de dynamo vanaf de bovenzijde gezien.

DSC_9476

En het typenummer

DSC_9496

Dit is vanaf de onderkant gezien. Het ziet er wat zwart uit maar dat is voor een belangrijk deel te wijten aan de zwarte coating die onder de auto is gespoten. DSC_9454

De rechts omcirkelde bout is de W aansluiting. Links is omcirkeld de letter W (niet goed te zien zo)

DSC_9453Op Internet was een vrij goede foto te vinden van dezelfde dynamo met zichtbaar in beeld de W aansluiting, dit komt precies overeen met de vrije aansluiting die er nog is.

963718838

Dit is een gloednieuwe.

963718925

En hier is duidelijk de W aansluiting te zien die nodig is voor de toerenteller

963719006 (1)Dat moet wel lukken dus.

Ook is het nog de wens om een radio ingebouwd te hebben. Dit valt nog niet mee omdat er geen ruimte is voor een standaard (DIN) radio en er zal dus plek gezocht moeten worden waar de radio geplaatst kan worden. Veel manieren zijn al overwogen maar de positie links onder het dashboard lijkt toch wel het meest voor de hand liggend te zijn. Aangegeven met dit doosje wat ongeveer de maat heeft van een radio.

DSC_9445

Het idee is dan om op de aangegeven plekken een bevestiging te maken waar de radio aan kan komen. De stroomvoorziening kan dan gelijk onder het dashboard geleid worden.

DSC_9442

Er zijn in het afgelopen jaar al vele foto’s van de auto gemaakt maar nog nooit eentje van de bovenkant. Bij deze het dak en de verhoogde opbouw. Er zijn 2 antenne’s, eentje voor de radio en eentje voor de CB radio (27mc), De spriet daarvan zit er nu niet op.

Wat hier goed te zien is dat is de tapse toeloop van de cabine. Hij begint redelijk smal en loopt dan uit naar de achterkant. Het is een goede 20 cm aan beide zijden en dit verklaart gelijk waarom de auto 2 ‘voelsprieten’ heeft voorop (om de breedte te meten)

DSC_9521

 

 

One thought on “Kleine klusjes augustus 2014

  1. Pingback: Koning eenoog | Daimler Benz LA 1113B

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s