Kleine klusjes april 2015

En toen was het april 2015, eindelijk kon de Mercedes weer eens haar benen strekken ! Na een winterslaap van een maand of 4 startte de auto wonderwel zonder enig probleem, de accu upgrade van vorig jaar (klik) doet de auto nog steeds goed.

Uiteraard werd de wasbox gelijk bezocht want hoewel de loods waar de auto staat schoon en droog is, lag er toch aanzienlijk stof op. Het paasweekend was ingedeeld en op zaterdag zou begonnen worden aan het doorsmeren. Dat lukte maar half want het regende en het was koud weer, wel was er mooi gelegenheid om eens goed te kijken waar alle smeernippels zaten en ze alvast wat schoon te vegen om vers vet aan te kunnen brengen.

De zondag was het weer aanzienlijk beter en er werd al vroeg begonnen. Het voornemen was om een in de handleiding van de auto opgenomen smeerwijzer te gebruiken, om op die manier niets te vergeten. Voor de liefhebbers, zie hieronder.

img041

 

En nog een stukje uitleg.img042

De smeerwijzer begint met het controleren van de vloeistoffen. Uiteraard de motorolie, remvloeistof, koelvloeistof en de olie voor de stuurbekrachtiging maar ook de versnellingsbak olie en de olie in de differentiëlen. Het begon al goed want bij een eerste vluchtige inspectie leek het linker vaatje van de remolie compleet leeg te zijn ! Dat is vreemd want daar was niets van opgevallen. Nu is de auto gelukkig uitgerust met een systeem waarbij gebruik gemaakt wordt van 2 remvloeistof reservoirs.  De remwerking is dus wel gewaarborgd maar leuk is anders.

De controle werd uitgevoerd door met een krachtige lamp op het reservoir te schijnen en het was duidelijk zichtbaar dat het ene potje vol en het andere potje leeg leek. Leek inderdaad. Snel werd naar het lokale autowarenhuis gereden en een fles remolie DOT4 aangeschaft, gelukkig was dit voorradig en vervolgens was het de bedoeling om het potje dan maar te vullen.

DOT4-600x600

Een allerlaatste controle werd uitgevoerd waarbij bleek dat het zeefje in het potje kon worden weggenomen (dit leek op het eerste gezicht niet mogelijk) en wat bleek toen ? Het schijnbaar lege potje was gewoon gevuld alleen met kennelijk verse of andere remolie want het was transparant, vandaar dat het potje leeg leek in vergelijking met de andere. Achteraf is het te verklaren omdat vorig jaar de remschakelaar is vervangen waarbij het remsysteem losgehaald moest worden. Kennelijk was het toen nodig om remolie bij te vullen maar niet in beide circuits.

Ondanks de voor niets aangeschafte bus remolie was het een geruststelling dat het remsysteem gewoon in orde was. Er was ook al geen spoor te zien van lekkage oid.

Na deze valse start ging het controleren verder. Zo werd er een litertje koelvloeistof bijgevuld (de auto heeft geen expansievat zodat als het warm is het systeem overstroomt via een afvoerleiding) en de motorolie werd gepeild, dat was nog prima op niveau. Bij de controle van het reservoir van de stuurbekrachtiging bleek echter dat er te veel olie in het systeem zat. Hoewel daar nooit iets van is gemerkt is teveel toch teveel en is er wat olie uitgenomen. De kleur was nog keurig rood-roze, prima in orde dus.

Het potje met het deksel eraf. Het peilstokje is nog zichtbaar aan de binnenkant van het deksel.

DSC_9865

Zoveel moest eruitDSC_9866

Een apart hoofdstuk is het luchtfilter. Een papieren of stoffen luchtfilter is wat de meesten van ons wel kennen maar de Mercedes heeft een heel ander systeem namelijk een oliebad filter. Dit is gebaseerd op een systeem waarbij de in te nemen lucht voor de motor langs een oliebad wordt geleid voordat het naar de motor toegaat. Het idee is om de lucht een scherpe bocht te laten maken vlak langs het oppervlakte van de olie zodat in de lucht aanwezig stof daarin neerslaat.

Dit zwarte ding aan de onderkant kan los

DSC_9870

De olie was nog mooi geel

DSC_9881

Dit is het idee, de lucht stroomt van boven door het midden vlak langs de oliefilm door het stalen filter weer omhoog

DSC_9883

Een klein beetje olie kon erbij. DSC_9885

De controle viel nog niet mee omdat de garage een ruitensproeier pomp had gemonteerd op de plek waar het filter uit te nemen moest worden. Dit is opgelost door de pomp tijdelijk weg te nemen.

DSC_9878

De vloeistoffen in de versnellingsbak en de differentiëlen zijn niet gecontroleerd. Er is geen peil aan de buitenkant af te lezen en controle moet plaatsvinden door toevoer stoppen weg te nemen. De auto is kurkdroog aan de onderkant dus het is de aanname dat er geen olie is weggelekt sinds de grote controle bij de Mercedes dealer in 2013.

Na de vloeistoffen kwam het ‘echte’ werk, het doorsmeren. Voor het eerst werd de nieuw aangekochte vetspuit gehanteerd en met een onhandigheid van een echte beginner lag ongeveer de helft van de eerste bus op de grond, dat was letterlijk een smeerboel. Maar al doende leert men en al snel verdween een flinke hoeveelheid vet in de nippels.

Een bijkomstigheid is dat onbekend was hoeveel vet er nou eigenlijk moest worden aangebracht. Bij de kruiskoppelingen van de aandrijfas is het redelijk goed zichtbaar, het verse vet zie je uit de hoeken en kieren komen, dan zal het wel genoeg zijn. Echter bij de aandrijfassen zijn ook delen waar je niets kunt zien omdat er bv. een manchet voorzit of, ingeval van de fusee aan de vooras zie je helemaal niets gebeuren. Er is maar gedaan wat goed genoeg geacht was, niet te weinig en niet te veel.

Bij het doorsmeren kwam aan het licht dat een klem van een manchet ontbrak van een aandrijfas. Hier is provisorisch maar een tijdelijke oplossing gevonden in de vorm van 2 tierips maar dit moet snel worden verholpen.

Hier ontbreekt iets

DSC_9889

Tierips, wat een uitvinding !

DSC_9893

Netjes afknippen en snel vervangen ! DSC_9895

Nadat de hele auto aan de onderkant was gedaan werd het tijd om de houten plank weg te nemen aan de voorkant van de cabine, hieronder zitten namelijk nog enkele smeernippels.

DSC_9910 DSC_9912

De plank, want meer is het niet, liet zich eenvoudig verwijderen zodat goed zicht was. Dit was overigens de eerste keer dat de plank werd weggenomen, maar alles zag er nog prima uit op wat oppervlakkige roest na. De plank is een goede kandidaat om nog eens goed te isoleren.

DSC_9914 DSC_9915

De nippels waren snel gesmeerd en er werd nog een blik geworpen op een plaatje dat kon worden afgenomen van het koppelingshuis. Eenmaal zichtbaar bleek de koppeling er nog keurig uit te zien en leek wel als nieuw !

DSC_9916
DSC_9919 DSC_9918

Toen eenmaal alles was gesmeerd was opgevallen dat de bladveren er wel erg slordig uitzagen. Ze waren ooit vanuit de fabriek voorzien van wat lak en later is er nog een laag anticorrosie overheen gesmeerd. Dit was echter allemaal log gekomen en roest, vuil en oud verfwerk hing er maar een beetje bij.

DSC_9896 DSC_9898 DSC_9900

Met een staalborstel en flink wat geduld zijn de veren voor en achter schoongekrabt Dat knapte al snel op en er bleken geen gebroken veren tussen te zitten. het geheel was roestig maar compleet. Eigenlijk is het dan de bedoeling dat de auto wat wordt opgekrikt zodat de veren loskomen om gesmeerd te kunnen worden.

Dit is niet gedaan en er is oppervlakkig en zo veel mogelijk tussen de kieren en plooien white grease aangebracht. Of het echt helpt is nog onbekend maar helpt het niet dan geeft het moed zullen we maar zeggen.

DSC_9902

SchoongeschrobtDSC_9903 DSC_9904

En in het vet. DSC_9905 DSC_9906 DSC_9908

De zondag werd zo afgesloten en na 6 a 7 uur werken aan de auto was het welletjes. Nog een laatste poestronde werd gedaan en toen zat de dag er wel weer op.

One thought on “Kleine klusjes april 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s