In de werkplaats

Derde bezoek, in de werkplaats.

Vanmorgen vroeg een bericht, de 1113 stond in de werkplaats en de eerste indruk was positief ! Daar moest ik dus even op af.

Aangekomen in Zaandam sprak ik mijn contactpersoon en hij gaf aan dat de eerste inspectie slechts weinig aan het licht had gebracht. Het voornaamste was dat beide achterremmen het niet deden maar dat zat hem in de stilstand van de laatste jaren en een bekend verschijnsel van dit type rem (gecombineerd hydraulisch lucht voor zover ik begreep). Een voordeel was dat er niets was gaan lekken en het dus alleen beperkt bleef tot de remcylinders zelf. Voor waren ze nog gangbaar na gereinigd te zijn.

Het totale lijstje kwam uit op :

  • Beide achterremmen reviseren of vernieuwen (remcylinders)
  • Een stuur of reactiestang was niet in orde.
  • Hier en daar een bolletje van de verlichting, gebroken reflector aan de zijkant en eentje aan de achterkant
  • De accu was natuurlijk al defect
  • Nog wat klein spul hier en daar.
  • En dan de onderhoudsbeurt waaronder; kleppen stellen, olie en filters, alle vloeistoffen nakijken en algehele inspectie

De monteurs waren verder goed te spreken over de auto, inderdaad nauwelijks slijtage en geen speling aan de draaiende delen en de wielophanging was verder helemaal goed. Wel goed dat hij een beurt kreeg, het (lager) vet was hier en daar wat verdroogd, waarschijnlijk door de warme stalling van 8 jaar in zuid Frankrijk en alles moest even goed doorgesmeerd worden. Ook is het wijs om na een jaar of 4 of 5 de cardanolie te vervangen.

Er was ook nog even tijd voor wat plaatjes.

Het juiste gereedschap werd gebruikt 😉

Balanceren op de assteunen

En de achterkant.

De achteras met de remtrommel eraf, nog zeker 15mm frictiemateriaal over. Hier zit de remcylinder nog op zijn plaats en moet gereviseerd of vervangen worden.

De roestaanslag op het verenpakket ziet er ernstig uit maar is oppervlakkig, met een staalborstel is het zo weg. Het verenpakket is best zwaar uitgevoerd, immers de auto is gemaakt voor 11 ton. Waarschijnlijk vervang ik dit verenpakket uiteindelijk voor paraboolveren of een combinatie van parabool en luchtvering.

Even het lapje eraf gehaald. Het ziet er wat vreemd uit maar wat je op de as ziet is opgedroogd vet, daaronder is het schoon blank staal zonder aanslag of iets, echt als nieuw !

De binnenkant van de remtrommel, nauwelijks ingesleten en een beetje aangeslagen door het niet functioneren van de remmen. De lagers, kerringen etc. waren allemaal nog prima.

De vooras met de gedemonteerde remcylinder. Die hadden ze schoongemaakt en nagezien. Ook hier weer meer dan voldoende frictiemateriaal voor vele kilometers.

En even het lapje aan de kant, ook hier weer wat oud vet.

De remtrommel los ernaast, beetje brakke foto. Lagers en keerringen ook weer in orde hier.

En dan de andere kant, deze moet er nog vanaf.

De werkzaamheden zullen in de aankomende periode worden uitgevoerd. Sommige onderdelen zoals de remcylinders moeten besteld worden en de levertijd is niet direct bekend. Volgens de garage zou alles nog wel leverbaar moeten zijn dus we houden moed.

Als de auto zo meteen technisch gereed is zullen we ermee naar de RDW gaan om hem op kenteken te krijgen. Ik heb gevraagd aan de garage of we dat gezamenlijk kunnen doen, iemand van de garage en ik dan mee. Ik vind het wel een prettig idee om dan uit naam van de garage (met groene platen) naar de RDW te kunnen gaan.

Qua keuring is het namelijk nog niet helemaal zeker waaraan het voertuig moet voldoen, er komt namelijk wetgeving van 4 kanten. Het betreft de keuringseisen van het voertuig door de RDW (de toelating voor het vrachtwagekenteken), de keuringseisen voor de APK (die anders zijn (!)), de toelatingseisen voor oldtimers en daarbij komt dat het een bijzonder voertuig is omdat hij een lier heeft. Dan is de wetgeving weer anders en zouden verplichtingen voor ‘normale’ vrachtauto’s, zoals de balk achter de auto, wel eens niet van toepassing zijn.

Enfin, we zijn weer een stap verder en we wachten even de onderdelen leveringen reparaties af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s