Banden en wielen

Wielen en banden voor de 1113 zijn een bijzonder onderwerp. De huidige wielen zijn vrij smal uitgevoerd en de banden zijn na 30 jaar inmiddels wat hard geworden. Echt versleten zijn ze nog niet overigens.

Ik veel gevallen worden de Kurzhaubers op modernere,  brede banden geplaatst, ook wel super single’s genoemd. Deze banden zijn gemeengoed in vrachtwagenland en een standaard maat. Echter de huidige velgen onder de auto zijn veel te smal. Bovendien is het doel tevens om dan de dubbele wielen achter naar een enkel wiel te gaan dus met alleen banden komen we er niet.

Hier is een fraai voorbeeld hoe een Kurzhauber eruit kan zien met moderne brede velgen:

Een eerste succesje is geboekt doordat ik 6 nieuwe velgen heb weten te scoren. Ik wil de auto tzt. op andere velgen plaatsen zodat er grotere banden omheen kunnen. Dat zal een stukje comfort brengen en er tegelijk voor zorgen dat de auto wat minder toeren gaat maken op snelheid (grotere diameter en afrollengte van het wiel is lagere toeren op snelheid)

Een overeenkomst is telefonisch afgestemd en waarschijnlijk ga ik de velgen volgende week maandag ophalen.

De velgen zijn inmiddels binnen en hoewel het een beetje proppen was in de auto is het prima gelukt. Overigens wegen ze 45 kilo per stuk dus ik heb mijn training wel weer gehad 😉

IMG_2442Ze liggen nu in het schuurtje, gelukkig heb ik een sterke vloer gemaakt.

IMG_2444

 

4 thoughts on “Banden en wielen

 1. Net bijna je hele site gelezen. Ga morgen kijken naar een 1113 brandweerwagen. Het plan is om er ook dit soort wielen onder te zetten heb je voor mij de ET waarde van deze velgen zo dat ik niet het wiel opnieuw hoef uit te vinden. Bij voorbaat dank.

  • Beste Erik,

   Ik zie net je bericht. De volgende informatie heb ik over de wielen die ik had gekocht:

   KPZ (lijkt mij het merk)
   B22DS36
   QMXU
   made in France
   22.5 x 11.75 H
   IS110
   E-DOT
   156

   groet,

   Michael

 2. Hallo,

  Ik ben ook bezig met de ombouw van een 1113 en heb dus al veel op je site rondgekeken.
  Waar heb je deze velgen gevonden? Welk type banden heb je er uiteindelijk opgelegd?

  Gr,

  Dries

 3. Beste Dries, de wielen heb ik van Marktplaats af. Ik trof ze aan in een advertentie van iemand die 12 nieuwe had gekocht en er 6 over had.

  De banden zijn van Good Year Omnitrack MSS2 in de maat 385/65-22.5. Deze banden zitten tussen terreinbanen en straatbanden in.

  Veel succes met je project !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s