Banden en wielen passen

Vanmiddag ben ik naar Profile Abo in Nieuw Vennep geweest, ik had een afspraak gemaakt om te kijken of de uitgezochte banden wel zouden passen op de auto. Dat werd een leuke middag!

Nadat ik de auto binnen had gezet zag ik de velg met band al klaar staan. Slik, dat is wel een heel groot wiel zo. De mannen waren zo vriendelijk geweest om er een Goodyear band op te monteren, een RHT. Dit is een stuurband en vrijwel het zelfde als de band die ik uiteindelijk wil bestellen.

DSC_5064We gingen eerst een de slag met het voorwiel, Dat ging eigenlijk best wel goed en dat wiel zat er al snel op. We hebben de auto nog gestart en het stuurwiel van links naar rechts gedraaid om te kijken of er niets aanliep maar dat ging prima. De band steekt iets uit maar dat is maar heel beperkt

DSC_5085Hier een foto met waarbij ik de nieuwe wielring er even los op heb gezet. (even wit als de auto)

DSC_5069Hier een foto van de voorkant waarbij wel wat opvalt 🙂

DSC_5075Wel stoer zo

DSC_5074Ook bij een volledige stuuruitslag loopt de band mooi vrij

DSC_5082We hebben hierna het wiel weer van de vooras afgehaald en het oude wiel weer gemonteerd. We gingen vervolgens door met de achterkant.

Bij de achteras kwamen we wat meer uitdagingen tegen. In eerste instantie paste het wiel eenvoudigweg niet. Ik vreesde al dat de voorkant van het spatbord te nauw zou zijn en dat was hij ook. Gelukkig was een slijptol snel gevonden en werd een strip weg geslepen waardoor we het spatbord wat konden verbuigen. Hierna kregen we in ieder geval het wiel op zijn plaats.

Bij het monteren hadden we ook gelijk de vulring geplaatst, immers dit is door alle bronnen die ik had gelezen aanbevolen. Wat echter bleek was dat het wiel dan wel veel naar buiten kwam. We hebben het toen geprobeerd zonder opvulring en dat ging wonderwel ook goed.

Ik was gewaarschuwd dat het schroefdraad van de wielbouten niet helemaal doorloopt, Hierdoor zou je bij het weglaten van 1 van de 2 wielen te weinig draad overhouden om het wiel vast te kunnen zetten. Het klopte inderdaad dat de draad niet helemaal doorliep maar we zagen wel dat er nog genoeg over was om de bout goed aangedraaid te krijgen.

Toen ik daar over nadacht bedacht ik mij dat de velgen die ik had gekocht van een zwaardere kwaliteit waren dan de meest verkochte. Een van de voordelen daarvan is dat het staal niet 10mm maar 14mm is. Dit is dus precies wat nodig was om zonder opvulring toch de wielen goed vast te kunnen krijgen. Weer wat geleerd en opvulringen over.

Ook kwam ik er achter dat de fraaie wielringen ook op het achterwiel passen. Dat had ik niet verwacht omdat de naaf er doorheen moet maar de naaf was dunner dan ik dacht en het paste prima. Gelukkig heeft de verkoper op Marktplaats er nog wat liggen dus ik heb er gelijk weer 2 gekocht.

Hier zit de band klem en het wiel steekt te ver uit met de opvul ring:

DSC_5092

Dit is zonder opvulring en dat staat al beter: (ring ligt linksvoor)

DSC_5118

Aan de achterkant is ruimte genoeg bij het spatbord, hier is de opvulring nog gemonteerd (schaduw van de opbouw over de band heen in vergelijking met de foto hierboven ).

DSC_5094

Staat keurig zo (dit is nog wel met vulring dus het wiel gaat nog iets naar binnen)

DSC_5104

Zelfs met de vulring nog ruimte genoeg hiertussen

DSC_5109

En de achterkant

DSC_5106Er is toch echt genoeg draad zo zonder ring

DSC_5114

DSC_5116En dan het resultaat.

Het doel was 2 ledig, De oude banden hadden hun beste tijd gehad en zijn 20 jaar oud. Daarbij hebben ze platte stukken van de 8 jaar stilstand dus daar moest wat aan gebeuren. Tegelijkertijd wilde ik op zoek naar banden met een grotere afroldiameter om minder toeren te hoeven maken op snelheid. Extra comfort door de veel bredere banden is mooi meegenomen.

In een rechtstreekse vergelijking heb ik dit gemeten

Dit is het oude wiel, gemonteerd en staand zonder krik:

DSC_5067Een klein beetje scheef maar ongeveer 94cm

Het nieuwe wiel komt gemonteerd en staand op de vloer hier op uit:

DSC_5079

En dat is een nette 107cm, een verschil van 13cm en dus in de buurt van de beoogde 15%. Dat is 15% minder toeren en veel minder herrie op snelheid 🙂 Uiteraard zal de snelheidsmeter nog moeten worden aangepast op deze nieuwe waardes maar dat moet met een tachograaf wel lukken.

Hier nog een rechtstreeks vergelijk van de wielen, wel leuk om te zien dat er zoveel verschil in zit. (die grote is overigens niet te tillen maar dat is weer wat anders)

DSC_5125Kortom, het was een geslaagde middag. De benodigde 4 banden ga ik hier bestellen (als de computers het weer doen) en Profile is bereid om even te helpen met wat klein slijp en laswerk aan het spatbord.

Veel dank aan Profile ABO Nieuw Vennep voor de gastvrijheid en het proactieve meedenken!

Ten slotte nog even een plaatje hoe de montage moet zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s