Kleine klusjes juli 2014

19-7-2014

Het was vandaag tropisch heet, precies mooi weer om eens lekker aan de auto te knoeien. Vandaag wilde ik de verstralers gaan monteren en had ter voorbereiding al wat grote staalboren en electriciteitsdraad gehaald.

Het idee was om de lampen onder de bumper te monteren iets naar het midden toe ten opzichte van de koplampen. Zo gezegd zo gedaan en al snel waren de gaten in de bumper geboord, netjes nog even de bramen wegslijpen zodat er geen scherpe randen meer waren. In een moeite door had ik zowel links en rechts gedaan en het werk vorderde snel.

Toen ik echter de eerste lamp had gemonteerd zag het er wat vreemd uit. Eigenlijk kwamen de lampen op deze manier te laag uit en voor het mooie zaten ze zo ook nog te ver naar voren. Ik heb er nog een half uur naar gekeken maar kon er niet aan wennen, dit zag er niet goed uit.

DSC_9205 DSC_9208

Na een tijd onder de auto gelegen te hebben heb ik besloten om de lampen te monteren aan de bumpersteunen. Die lopen vanaf ongeveer het punt waar de verstralers nu zaten schuin omhoog naar binnen toe. De verstralers zouden daarmee wat verder naar achteren én omhoog komen. Wel komen ze wat verder naar binnen maar wegens gebrek aan een goed alternatief heb ik dat voor lief genomen.

Wederom werden de gaten geboord en konden de verstralers gemonteerd worden. Dat zit al een heel eind beter zo, ze sluiten netjes hoog aan en vallen iets naar binnen.

DSC_9209 DSC_9211

De tweede verstraler zat er toen snel onder en samen met Rob hebben we ze netjes recht gehangen.

DSC_9215 DSC_9218

Zit keurig zo! Wat je op de foto hieronder ziet is de luchtaansluiting voor de voorkant. Dit zit nu half achter de rechter verstraler en als ik die ooit nog zou willen gebruiken dan moet de lamp even omhoog geklapt worden. Vooralsnog geen probleem omdat deze aansluiting heel zelden gebruikt zal worden.

DSC_9217De volgende stap is het aansluiten maar dat volgt nog.

 20-7-2014

In de ochtend ben ik begonnen met het uitzoeken van de dradenboel onder de motorkap en dashboard. Doordat de auto in verschillende stadia is opgebouwd is de elektrische installatie telkens aangepast. De omroepinstallatie, de zwaailampen op het dak, de sirene voorop (die er niet meer zit) en nog was ander ondefinieerbaar spul. Een hele klus dus.

Mijn idee was om de knop voor de sirene te gebruiken voor de verstralers maar daar kwam ik niet helemaal uit. Er staan 2 schakelaars in serie die vervolgens via vage draadjes onder het dashboard via een relais naar nog een relais en daarna nog een schakelaar en een sireneapparaat in serie staan. Ik heb het meeste uitgevogeld maar ik wil nog even uittekenen en de relais die ik ben tegengekomen uitzoeken wat het nu eigenlijk zijn.

Deze kan ik denk ik nog wel gebruiken en is volgens mij nog in gebruik. Het is een Bosch Tonfolgeschalter 0335411016.

DSC_9224 DSC_9221

Hoewel onderstaand schema van Hella is zijn is de lay-out volgens mij het zelfde en de pinnummers komen overeen. Nog best een ingewikkeld ding, de linkerkant is in gebruik, ik neem aan voor de zwaailampen en de rechterkant is leeg. Misschien kan ik die gebruiken voor de verstralers in te schakelen ?

Dit ding was volgens mij ooit voor de aansturing van de sirene. Ik heb hem maar weggehaald en kan de via het contact gestuurde 24v draad mooi gebruiken als voeding. Ook heb ik een loze schakeldraad gevonden die ik wil gaan gebruiken.

DSC_9220-2

Onder het dashboard zit ook nog een Bosch 0332204202. Dat is volgens mij een redelijk standaard relais.

Verder is positief is dat ik 2 paar draden onder de voorbumper heb die bij de originele bedrading horen en ook uitkomen op een plek waar ik er wat mee kan. Dit kan ik dus mooi gebruiken om de verstralers mee aan te sluiten. Ik zal Rob nog eens vragen of hij mee wil kijken zodat we het nog wat verder kunnen opruimen en juist kunnen aansluiten.

DSC_9244

Toen ik eenmaal klaar was met de elektra uitzoeken was er nog een stuk dag over. Die kon mooi gebruikt worden om de treeplanken te demonteren. De treeplanken zijn mij al even een doorn in het oog, ze zijn al een paar keer overgespoten maar inmiddels ook weer flink afgesleten en verroest.

Die gaan er dus vanaf zodat ik ze kan laten behandelen en opknappen. Of het stralen en dan poedercoaten,  moffelen of verzinken wordt, dat weet ik nog niet maar daar zijn we snel genoeg achter.

Zie hier de treeplanken, beetje armoedig.

DSC_9227 DSC_9232 DSC_9239

En zo gedemonteerd

DSC_9246

Maar even een balkje gemonteerd om in te kunnen stappen. DSC_9253 DSC_9256

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s